Už jste vyzkoušeli přenosné mini grily na dřevěné uhlí a brikety?
Pokud bojujete s nedostatkem místa, můžete si vybrat přenosné mini grily na dřevěné uhlí nebo brikety. Oba druhy použitého paliva pak dokupujete podle potřeby a toto palivo je lehce dostupné, se zanedbatelnou cenou. Jestliže máte velké nebo i malé přenosné mini grily ve svém hledáčku, neváhejte si některý pořídit na letošní sezonu. Mnohé venkovní grily přináší spoustu možností a připraví vám báječné chvíle při letním grilování a přípravě výtečných pokrmů.
Plynové venkovní grily
Grily vybavené propanbutanovými lahvemi patří už asi spíše do kategorie malých letních kuchyní. Mohou disponovat pouze jedním hořákem, ale také dvěma, třemi nebo čtyřmi. Na otevřeném prostranství často ale nastává velká potíž s větrem a hořáky se velmi obtížně zapalují. Hodit se vám budou velmi dobré pomůcky, jako jsou chrániče a elektrické podpalovače. Vítr vám ale může plamen úplně sfouknout. Plynový gril je ideální umístit do závětří, třeba do altánu, otevřené zimní zahrady, na verandu či do party stanu, kde dodržíte bezpečnostní pravidla.
Příprava chutných pokrmů a zahradní grily
Plynové zahradní grily umožňují podobné vaření jako na plynovém sporáku. Časem zjistíte, jak máte použít vysoký plamen na různé rošty a tály, jak je vysoko umístit na oheň, jak dobře vyladit hoření na několika hořácích pro opékání a grilování nepřímo nebo jak grilovat pod poklopem. Naučíte se s pomocí lupínků v plynové grilu dobře udit a dodat masu nádech přípravy na dřevě. Velké grily často mají zabudovaný postranní vařič a pak slouží skutečně jako kompletní kuchyně. Pak můžete na jedné straně péct či grilovat maso a zeleninu, na druhé pak vařit třeba v hrnci brambory. Při přípravě hovězích steaků a burgerů či vepřových kotlet dodržte dobu přípravy do 10 minut. Stejně tak i kuřecí prsa bez kosti a celé ryby. Vepřová panenka by se měla dělat mírně a déle, asi 20 minut. Kuřecí s kostí, jako jsou stehna a paličky připravujte minimálně 30 minut.