Prosecco je šumivé víno s obrovskou popularitou
Prosecco je velice oblíbené šumivé víno, které se vyrábí hned ve třech různých jakostech. Co je to vlastně prosecco? Čím se odlišuje od šampaňského? V následujících řádcích vám na tyto základní otázky odpovíme.
Prosecco se těší popularitě již řadu let, přičemž za jeho úspěchem stojí mimo jiné relativně nízký obsah alkoholu (méně než 10 %) a nízký tlak oxidu uhličitého, který je pod 3,5 atmosférami (šampaňské má tlak 6 atmosfér). Prosecco na rozdíl od šampaňského není nápoj, který si vychutnáte jen při zvláštních příležitostech, ale můžete si ho dopřát každý den jako aperitiv. Navíc je na rozdíl od francouzských bublinek cenově dostupné. Stačí se podívat do e-shopu VinoDoc.
Obdivuhodná popularita Prosecca
Prosecco je ve své podstatě italská obdoba šampaňského a zažívá impozantní růst. Existuje prosecco vysoké, střední a nízké kvality. Pravidlem je, že se tento druh vyrábí z odrůdy hroznů Glera a pochází ze severovýchodní Itálie. Existují pouze tři oficiální druhy prosecca:
1. Conegliano-Valdobbiadene (Prosecco DOCG)
Špičková šumivá vína pocházejí z Conegliana, Valdobbiadene a okolních obcí. Jedná se o oblast se špičatými kopci, které jsou tak výjimečné, že je UNESCO v roce 2019 zařadilo na seznam světového dědictví.
2. Asolo (Prosecco DOCG)
Dalším vysoce kvalitním proseccem je Asolo Prosecco, jehož víno pochází pouze z několika obcí v provincii Treviso.
3. Prosecco DOC
Třetí oficiální označení prosecca je Prosecco DOC. V této kvalitě se vyrábí největší množství tohoto šumivého vína. Výroba probíhá v devíti provinciích včetně Benátek, Padovy a Terstu.
Podívejte se na nejlepší prosecca v internetovém obchodě VinoDoc, kde je každá láhev pečlivě vybírána. Každoročně provozovatelé tohoto e-shopu ochutnávají vzorky na vinařských veletrzích, výstavách i přímo ve vinařstvích.